Projekty

Centrum Edukacji Ekologicznej, Czechowice-Dziedzice

Lokalizacja
Czechowice-Dziedzice
Konkurs
I nagroda 2015
Projekt
2018-2019
Inwestor
Gmina Czechowice-Dziedzice
Autor
Tomasz Konior
Zespół projektowy
Konkursowy - Piotr Straszak, Mikołaj Zdanowski, Marcin Piotrowski, Angelika Drozd PB, PW - Urszula Wykrota, Monika Lipińska, Maciej Sewiołło, Anna Nowakowska
Powierzchnia użytkowa
630 m2
Powierzchnia całkowita
1 026 m2
Opis
Budynek Centrum Edukacji Ekologicznej znajduje się na najbardziej zabytkowym obszarze Czechowic-Dziedzic, podlegającym ochronie konserwatorskiej. Stąd szereg uwarunkowań, którym musiał sprostać projekt.

Budynek został zaprojektowany w formie jednokondygnacyjnej prostej bryły nawiązującej do sąsiedniej historycznej zabudowy. Wykonany jest z naturalnych materiałów, tynku, drewna i blachy, łączy w sobie tradycję z nowoczesnością. Przy budynku zlokalizowano wieżę widokową pozwalającą obejrzeć całe założenie z góry. Całe założenie otwiera się na pobliskie tereny zielone, zaprojektowane w formie proekologicznych ogrodów tematycznych.