PL EN
Projects

Siedziba PZPN, Warszawa

Lokalizacja
Al. Wilanowska, Warszawa
Projekt
2011-12
Inwestor
Polski Związek Piłki Nożnej
Autor
Tomasz M. Konior
Zespół projektowy
Andrzej Witkowski, Magdalena Tokarska, Łukasz Homan, Zbigniew Gierczak, Paweł Barczyk, Szymon Stasiek, Bartłomiej Pochopień, Łukasz Bonar, Jakub Świerzawski
Powierzchnia użytkowa
11 814 m2

Natura, ruch, miejsce spotkania - oto pierwsze skojarzenia - nowy obiekt i jego otoczenie...

Nowa siedziba PZPN swoją formą nawiązuje do stadionu piłkarskiego, jednak głównym celem jest zaprojektowanie obiektu otwartego, przyjaznego i wygodnego w użytkowaniu. Budynku, który spełniając wysokie wymagania związane ze standardem wykonania i reprezentacyjnym charakterem da, zarówno użytkownikom jak i gościom, poczucie komfortu i tego rodzaju intymności, której często nie odnajdują w perfekcyjnych, ale pozbawionych indywidualnego wyrazu współczesnych biurowcach.

Reprezentacyjne lobby wejściowe to miejsce łączące krajobrazowy charakter z przestrzeniami biurowymi budynku. Elementem o szczególnym wyrazie jest dynamiczna ściana z wertykalnym ogrodem i fontanną. Najwyższa kondygnacja, przeznaczona dla zarządu, wyróżnia się przenikaniem podstawowej funkcji i zielonego, częściowo zadaszonego, tarasu z unikalnym widokiem na Miasteczko Wilanów i Świątynie Opatrzności Bożej.

Zaproponowany układ funkcjonalny wynika z założeń programowych inwestora, jego struktury organizacyjnej i specyfiki działalności. Podstawową zasadą jest oddzielenie części ogólnodostępnej od części przeznaczonej dla Zarządu PZPN i gości specjalnych. W budynku zaprojektowano obszerny hol z recepcją, restaurację z bufetem, salę audytoryjną z zapleczem i foyer, sklep, strefę ekspozycyjną i wypoczynkową, powiązaną przestrzennie z częścią publiczną, strefę biurową, obejmującą pomieszczenia biurowe z możliwością elastycznej aranżacji, sale wielofunkcyjne i niezbędne zaplecza socjalne oraz strefę VIP z niezależnym wejściem na parterze, obejmującą hol recepcyjny z bufetem, reprezentacyjną salę konferencyjną, pomieszczenia zarządu i apartamenty gościnne.

Następny projekt:
Szkoła Filmowa, Gdynia