PL EN
Projects

Carbon Pillars, Katowice

Lokalizacja
Katowice
Projekt
2007
Inwestor
LC Corp
Powierzchnia
186 820 m2

Budynek wyrasta ze śląskiej ziemi, bogatej w czarne złoto. Jego zewnętrzne ściany przypominają swoją fakturą chropawe powierzchnie filarów węglowych, z których wydobywano węgiel w pobliskiej kopalni Katowice. Krystaliczna forma przywodzi na myśli inne postacie węgla - grafit i diament. Śmiałe, dynamiczne cięcia odsłaniają wnętrze ciemnej bryły – białe, kryształowo lśniące ściany wież. Podkreślają również dualną strukturę budynku, opozycję między chaosem i uporządkowaniem, surowością i wyrafinowaniem, naturą i kulturą. Budynek ma ambicję stania się ikoną nowego Śląska, nowoczesnego, używającego wysokich technologii, spoglądającego w przyszłość, lecz pamiętającego też o swojej historii i wyjątkowości miejsca.

Budynek zlokalizowany jest na przecięciu dwóch osi funkcjonalnych miasta. Osie tworzą strukturę budynku. Oś Nauki biegnie między dwiema wieżami, Oś Kultury dzieli podium wycinając w jego bryle atrium. Osie tworzą również szkielet komunikacyjny – na Osi Nauki znajduje się przejazd i przejście piesze przez obiekt. Na Osi Kultury znajdują się główne wejścia do budynku, wraz z kładką nad DTŚ łącząc rewitalizowane tereny dawnej kopalni Katowice z centrum miasta.

Obiekt z racji swego usytuowania bezpośrednio przy śląskiej Drogowej Trasie Średnicowej tworzy bramę do miasta. Dla wjeżdżających do miasta jest pierwszym dużym budynkiem Katowic. Dla podróżujących tranzytem, zjeżdżających do tunelu pod centrum Katowic staje się symbolem miasta, jedynym pozostającym w pamięci gmachem.

Następny projekt:
Zagospodarowanie kampusu, Katowice