Projekty

Siedziba firmy Press Glass, Konopiska

Lokalizacja
Konopiska, Polska
Inwestor
Press Glass SA
Autor
Tomasz Konior
Zespół projektowy
Marcin Piotrowski, Angelika Drozd, Maria Green, Wojciech Przywecki, Paweł Jurkiewicz, Diana Niebrzydowska, Paweł Przeniosło, Jakub Bojas, Dominik Koroś
Konstrukcja
PKBI, FREYSSINET
Powierzchnia użytkowa
5398 m2
Powierzchnia całkowita
9982,8 m2
Powierzchnia terenu
29,189 m2
Powierzchnia zabudowy
2943 m2
Opis

Krajobraz


Siedziby firm powstają zazwyczaj w centrach miast lub w pobliżu ważnych węzłów komunikacyjnych. Naturalny krajobraz i perspektywa po horyzont raczej nie kojarzą się z zabudową biurową. Decyzją Inwestora dawne pola uprawne na skraju Jury Krakowsko-Częstochowskiej od lat przekształcane są w pole golfowe, jedno z najpiękniejszych w Polsce. Teraz tę niczym nieograniczoną przestrzeń z licznymi zbiornikami wodnymi i różnorodnymi gatunkami drzew uzupełniono o kolejny etap - Press Glass Head Quarters.

Trójkąt

Ambicją inwestora było stworzenie, na zielonym płaskowyżu, nowoczesnej siedziby, która wyrazi dynamiczny charakter firmy, a jednocześnie zapewni pracownikom kontakt z naturą. Projekt wybrano w zamkniętym inwestorskim konkursie architektonicznym. Tworząc koncepcję wiedzieliśmy że miękkie kształty i barwy wzięte z natury zadecydują o charakterze budynku i złączą go z krajobrazem. Szukając odpowiedniej bryły, która wpisałaby się w wąska działkę, przecięta ciekiem wodnym, z cennym drzewem i otwarciem w stronę pół golfowych, zdecydowaliśmy się na formę na planie trójkąta. Kolejne kondygnacje obiektu różnią się wielkością obrysu. Im wyżej tym jest on mniejszy, co dodaje strukturze dynamiki i wpływa na redukcję skali. Lekkość, płynność i kontakt z naturą to podstawowe cechy budynku.

Przestrzeń

Cyfra trzy okazała się ważna również na kolejnych etapach projektowania. Siedzibę firmy Press Glass tworzą trzy przestrzenie: teren wokół budynku, biurowiec i jego wewnętrzny dziedziniec. Budynek, mimo nietypowego kształtu dzięki trzem trzonom komunikacyjno-technicznym oraz otwartemu planowi ma wyjątkowo elastyczny w aranżacji rzut. Przekonujemy się o tym niejednokrotnie podczas trwającego procesu projektowo-budowlanego. Podział na trzy kondygnacje odpowiada specyfice ich funkcji. W przyziemiu  znajduje się reprezentacyjna strefa wejściowa z recepcją, sale konferencyjne, miejsca pracy open-space, wejście dla pracowników, kantyna, strefa sportowo-rekreacyjna oraz część magazynowa. Wyższy poziom mieści strefę operacyjną, która pełni funkcję głównego miejsca pracy.  Tutaj zlokalizowano wszystkie działy firmy rozmieszczone w logicznym ciągu wzdłuż zewnętrznej elewacji budynku. Wokół wewnętrznego ogrodu przewidziano strefę relaksu i swobodnej pracy w otwartej przestrzeni. Na tym poziomie znajduje się również lądowisko dla helikopterów. Najwyższą kondygnację przeznaczono dla zarządu firmy. Na każdym piętrze zlokalizowano wyjścia ze wszystkich pomieszczeń biurowych, na otaczające budynek tarasy i zielony dach. Otwarty, wewnętrzny dziedziniec stanowi centralny punkt całego założenia. Tworzy go dziki ogród kontrastujący z otaczającym budynek uporządkowanym krajobrazem pól golfowych.

Materiały

Beton jest materiałem konstrukcyjnym, ale w tym obiekcie stanowi również warstwę wykończeniową. Elewacja budynku technicznego i słupy obecne w strefie wejściowej będą miały surowy charakter z odciśniętym szalunkiem lub chropowatą fakturą nadaną metodą groszkowania.
Stal stosowana do zbrojenia pozwala zredukować ilość betonu do minimum. Użycie strunobetonu otworzyło możliwości dla niestandardowych rozpiętości. Dostarczane na budowę gotowe moduły użyto do wykonania dachu, elewacji, krawędzi tarasów i balustrad, które stanowią jeden z ważniejszych elementów zewnętrznej warstwy budynku. W holu głównym jednym z ważniejszych elementów są stalowe reprezentacyjne schody miękko biegnące od strefy wejścia przez piętro operacyjne aż do sekretariatu strefy zarządu.
Szkło w siedzibie Press Glass stanowi bardzo ważny ale nie dominujący element. Użyte i zestawione w przemyślany sposób z innymi materiałami nadaje nowoczesny charakter całości. Wielkie płaskie tafle oraz zaokrąglone szyby w narożnikach elewacji zewnętrznej i dziedzińca są jednym z najważniejszych elementów obiektu. Dopracowane detale montażu z polerowanej stali nierdzewnej stanowią ozdobę budynku. Refleksyjne szkło sprawia, że gabaryt budynku staje się niedookreślony i zaciera się granica między nim, a otoczeniem.
Drewno, jest jednym z ważniejszych materiałów wykończenia wnętrz, zastosowano je do obudowy trzonów i ścian, wykonania posadzki, mebli, pochwytów balustrad, drzwi czy tarasów. Ze sklejki wykonano zewnętrzną podsufitkę, która przechodzi również do wnętrza.
Dachom nadano charakter zielonych tarasów. Porasta je łatwa w utrzymaniu roślinność: rozchodniki i pnącza. Naturalna zieleń wykorzystana na dużych powierzchniach staje się budulcem, występującym tu na równych prawach z tradycyjnymi materiałami.