PL EN
Projects

Siedziba NOSPR, Katowice

Lokalizacja
Plac Wojciecha Kilara 1, Katowice
Konkurs
2008
Projekt
2009-2012
Realizacja
2012-2014
Inwestor
Urząd Miasta Katowice
Autor
Tomasz Konior
Zespół projektowy
Aleksander Nowacki, Łukasz Homan, Andrzej Witkowski, Magdalena Tokarska, Adam Skrzypczyk, Dominik Koroś, Zbigniew Gierczak, Anna Jabłońska-Lisińska, Marcin Sikora, Piotr Zowada, Marcin Jurkiewicz, Maciej Niewiadomski, Dominik Czajkowski, Łukasz Bonar, Szymon Jawor, Bartłomiej Pochopień, Michał Lipiec, Marcin Piotrowski, Paweł Barczyk, Katarzyna Leśniok, Paweł Gruszka, Przemysław Tabor, Ewa Nowacka, Jakub Świerzawski, Henryk Struski, Anna Jaszkaniec, Mariusz Wronowski
Konstrukcja
Buro Happold
Akustyka
Nagata Acoustics, PA Pracownia Akustyczna
Powierzchnia całkowita
35 059,50 m2
Powierzchnia terenu
43 255,70 m2
Powierzchnia zabudowy
7 874,80 m2
Kubatura
181 810 m3
Nagrody
I nagroda w konkursie realizacyjnym Nagroda Główna, Five Star Award, European Commercial Property Awards w kategorii Public Service Nominacja do Nagrody Fundacji Mies van der Rohe 2014 Nominacja do Nagrody Polska Architektura XXL 2014 Najlepszy Obiekt Architektoniczny 2014 tygodnia Polityka - nominacja Finalista konkursu Życie w Architekturze 2015 Nagroda Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego za najlepszą realizację architektoniczną w dziedzinie kultury w roku 2014 Najlepszy Obiekt Architektoniczny 2014 tygodnika Polityka - Nagroda Publiczności Brązowy Medal w konkursie European Design Awards dla identyfikacji wizualnej NOSPR Nagroda „Top Inwestycje Komunalne 2015” Grupy PTWP Nagroda Śląska Rzecz 2014 za system informacji wizualnej Nominacja do Nagrody Roku SARP 2014 Nagroda główna w plebiscycie Polska Pięknieje - 7 cudów Funduszy Europejskich Nagroda Towarzystwa Urbanistów Polskich w konkursie na najlepiej zagospodarowaną przestrzeń publiczną 2015 Nagroda AMS i Towarzystwa Urbanistów Polskich w konkursie "Najlepsze zmiany przestrzeni publicznej - przegląd nagrodzonych projektów z okazji 25-lecia transformacji"

„Cokolwiek znaczą czas i przestrzeń, miejsce i zdarzenie znaczą więcej.”  Aldo van Eyck

Projekt siedziby Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia został wyłoniony w międzynarodowym konkursie architektonicznym w 2008 roku. Plac drzewny dawnej kopalni „Ferdynand” przekształcono w unikalną przestrzeń publiczną. Ogrody i place z fontannami i zabawkami muzycznymi, labirynt i amfiteatr to dziś miejsca chętnie odwiedzane przez mieszkańców. Teren NOSPR-u stanowi centralną część tzw. Strefy Kultury. Gmach orkiestry łączy się i przenika z otoczeniem. Wielowarstwowa struktura, naturalne materiały, bogactwo faktur i barw, wreszcie unikalne brzmienie - wszystko tutaj ma znaczenie, współtworzy unikalną atmosferę i wpływa na zmysłowe odczuwanie przestrzeni. 

Zewnętrzną warstwę, nawiązując do śląskiej tradycji, zbudowano z cegły. Połączenie siedmiu jej rodzajów tworzy niepowtarzalną fakturę elewacji: w licu szorstką i brunatną, we wnękach szklistą i czerwoną. Wejścia i okna tworzą masyw osiemdziesięciu kominów, w których ukryto głośne instalacje. Taki zamysł jest jednym z elementów, który zapewnia wnętrzu potrzebną dla muzyki ciszę. 

Bogaty program funkcjonalny tworzy logiczną strukturę trzech oddzielnych, ale współzależnych stref. Wchodząc w głąb wnętrza poznajemy jej kolejne warstwy: pierścień, atrium i salę koncertową. 

Zewnętrzny budynek w kształcie ramy jest miejscem pracy orkiestry. Mieści  ponad 400 pomieszczeń m.in. salę kameralną, sale prób indywidualnych i sekcyjnych, garderoby, studia nagrań, kantynę i mały hotel.

Wnętrze prostokątnej ramy wyznaczyło strefę melomanów, która otacza salę koncertową. Umieszczone na przeciw siebie wejścia do budynku łączą monumentalne foyer z przylegającymi placami. Liczne schody i podesty prowadzą na wszystkie poziomy widowni. Restauracja, bary, sklep muzyczny oraz miejsca odpoczynku z ciekawymi widokami na otoczenie przyciągają melomanów i zwiedzających nie tylko podczas koncertów. 

Sercem założenia jest sala koncertowa na 1800 słuchaczy, zamknięta wewnątrz ogromnej, betonowej bryły. Jej antracytowy monolit z fakturą odciśniętych sosnowych desek widoczny jest z każdego miejsca budynku. Wnętrze sali koncertowej sprawia wrażenie gigantycznego instrumentu smyczkowego. Inspiracją były skrzypce Stradivariusa z ich finezją kształtów, połyskiem i złocistym kolorem drewna.  Harmonia wszystkich, użytych elementów współtworzy niepowtarzalną atmosferę i wyjątkową akustykę.  

Koncert otwarcia gmachu NOSPR odbył się 1-go października 2014 roku.

Następny projekt:
Wille Parkowa, Katowice