PL EN
Projects

Sąd Rejonowy, Rzeszów

Projekt
2002
Realizacja
2010
Inwestor
11 484Ministerstwo Sprawiedliwości RP
Autor
Autorstwo dokumentacji projektowej: Andrzej Krzysztof Barysz, Tomasz Konior, Konior Studio Kontynuacja prac projektowych i nadzór autorski nad realizacją: Tomasz Konior, Konior Studio
Współpraca
Andrzej Witkowski, Marek Koryczan, Aleksander Nowacki, Ewa Nowacka, Małgorzata Strańska-Stanek, Wojciech Czapnik, Grzegorz Kasza, Maciej Strączek, Anna Zawiła, Piotr Zowada, Aleksander ZawiślakMinisterstwo Sprawiedliwości RP
Powierzchnia
11 484 m2
Kubatura
67 954 m3
Nagrody
II nagroda w konkursie realizacyjnym Wyróżnienie dla najlepszej inwestycji budowlanej po obu stronach granicy UE w konkursie DOM 2010 Wyróżnienie Srebrnym Wiertłem w kategorii Budownictwo Użyteczności Publicznej w konkursie Platynowe Wiertło 2010 Nominacja do nagrody Polski Cement w Architekturze

Gmach Sądu Rejonowego to pierwszy budynek nowego centrum administracyjno-prawnego Rzeszowa. Na wschodnich obrzeżach miasta między ulicami Kustronia, Rejtana a Dołową, zaplanowano siedziby rozproszonych dotąd sądów, komendę miejską policji, główne archiwum i wydział prawa uczelni wyższej. Budynki mają porządkować tę część miasta, będą tworzyć kwartały skupione wokół centralnego kolistego placu. 

Projekt sądu został wyłoniony na drodze konkursu. Plan miejscowy ściśle określał gabaryty przyszłego gmachu — jego wysokość, półkoliste wcięcie z wejściem głównym od strony przyszłego placu, podcienia wzdłuż bocznych elewacji. Całość miała szczelnie wypełniać działkę o boku nieco ponad 70 metrów. Te wszystkie restrykcje narzucały architekturę powściągliwą o regularnej geometrii. 

Masywny i monumentalny budynek naszego projektu odpowiada na te warunki. Tworzy opowieść „od prawa miejscowego — do miejsca prawa”. 

Stworzyliśmy pierwszy w Polsce sąd, w którym w pełni zrealizowano segregację ruchu trzech grup użytkowników: sędziów, interesantów i skazanych. 32 sale rozpraw rozmieszczono w centralnej pięciokondygnacyjnej bryle na planie krzyża, wycofanej w stosunku do okalającej ją trzykondygnacyjnej bazy. W jej centrum znajduje się walec z betonową klatką schodową oraz windami dla interesantów. Sędziowie wchodzą do sal rozpraw z przeciwnej strony, gdyż ramiona krzyża stykają się z niższą częścią budynku mieszczącą pokoje biurowe i administracyjne. Skazani wprowadzani są osobnym wejściem i klatką schodową, do gmachu zaś przywożeni przez bramę prowadzącą na jeden z trzech dziedzińców. Czytelne rozplanowanie wszystkich stref ułatwia orientację w tej rozległej przestrzeni.

Dominującym materiałem jest beton licowy oraz bloczki betonowe o szorstkiej fakturze. Z kolei wnętrza ociepla wyposażenie i wykończenie z naturalnego drewna. Wypełnione zielenią wewnętrzne dziedzińce stanowią naturalne enklawy i miejsca wypoczynku.

Następny projekt:
Budynek mieszkalny, Warszawa-Białołęka